You are currently viewing Tiesitkö tämän ilmanvaihdosta?
Puhdas ja raikas sisäilma

Tiesitkö tämän ilmanvaihdosta?

Hyvä ilmanvaihto on ihmisille elintärkeä asia. Usein huomaamme ilmanvaihdon puutteet vasta, kun huono ilma on tehnyt olon huonovointiseksi, aiheuttanut pitkäaikaisen altistuksen myötä sairauksia tai tehnyt rakennukselle vaurioita, jotka huomataan vasta muun remontin yhteydessä.

Jos kyse on kodista, liittyy rakenteellisiin asioihin tunteita, jotka saattavat estää vakavaan asiaan suhtautumisen neutraalisti. Lue blogista miksi puhdas ilma on erityisen tärkeää sekä meille ihmisille, että rakennuksien terveenä säilymiselle vuodesta toiseen.

Mistä hyvä ilmanvaihto koostuu?

Raikas sisäilma ei tuoksu, se on lämpötilaltaan neutraalia ja kosteudeltaan sopivaa. Sisäilman tulee vaihtua riittävän usein, jotta ilma on aina raikasta.

Olet ehkä istunut tilassa, jossa on paljon ihmisiä, ovet ja ikkunat suljettuna. Viimeistään tilan ulkopuolella käytyäsi huomaan, että suljettu tila aiheuttaa tunteen “ilman loppumisesta”. Posket punottavat, olo on nuutunut, on vaikeaa keskittyä asioihin. Tulee halu avata ikkuna ja tuulettaa sisälle raikasta ilmaa.

Rakennusten ilmanvaihdon periaate on se, että sisälle tulisi virrata riittävästi raikasta ilmaa ja käytetyn, hiilidioksidipitoisemman ilman tulisi poistua.

Tuoksut ja hajut

Me ihmiset tuotamme huoneilmaan erilaisia epäpuhtauksia, tuoksuja ja hajuja. Teemme ruokaa, poltamme kynttilöitä tai takkaa, tuoksumme itsekin ihosta ja hiuksista irtoavista soluista puhumattakaan. Tuoksuja tulee myös ulkoa: naapurin savuttava takka saattaa haista meidänkin talossamme.

Terve sisäilma puhtaassa kodissa ei tuoksu. Se ei tuoksu tunkkaiselle, joskus vaatteisiinkin tarttuvalle vaikeasti määriteltävälle hajulle. Oman kodin tuoksuihin on jo niin tottunut, että toisinaan on hyvä kysyä tutuilta tai alan ammattilaisilta mielipide, mikäli kodin sisäilman laatu mietityttää.

Hyvä ilmanvaihto huolehtii siitä, että ulkoa tuleva raitis ilma on suodatettua. Oikein toimiva ilmanvaihto toimittaa hallitusti meidän itsemme ja elinympäristön tuottamat tuoksut poistoilman myötä ulos tuoden samalla raitista ilmaa sisälle.

Ilmankosteus

Kosteutta tulee meidän ihmisten toimista ihan joka päivä. Käymme suihkussa ja saunassa, pesemme ja kuivaamme pyykkiä, teemme ruokaa, kastelemme huonekasveja ja kosteutta ympäristöön syntyy jo pelkästään hengityksestämme.

Kesäisin painovoimainen ilmanvaihto toimii yleensä vaatimattomasti koska sisä- ja ulkoilman lämpötilaerot ovat pieniä. Talvella taas pakkanen saattaa kuivattaa sisäilman niin, että limakalvomme ärtyvät. Talvella sopiva huoneilman kosteus on n. 20-40 %. Liian kuiva ilma aiheuttaa ongelmia ja kosteampi ilma kertoo siitä, että kosteus ei poistu rakennuksesta riittävästi.

Kesäisin ilmankosteus saattaa nousta jopa 50-70 %. Lyhytkestoisesti se ei ole vielä ongelma, mutta pidempiaikainen kosteus saattaa tehdä rakennukselle jo haittaa ja lisätä mikrobikasvustojen vaaraa.

Ilman lämpötila

Koemme huoneen lämpötilan hyvin yksilöllisesti. Vilukissa haluaa, että on aina lämmintä, kun taas viileästä pitävälle tulee liian lämpimässä huono olo. Liian korkea huonelämpötila ei ole välttämättä terveellistä ja se vie helposti energiaakin.

Lämpötilan kannalta oleellista on myös se, että vetoa ei tunnu. Väärin suunniteltu ilmanvaihto voi tuntua myös niin, että ilma liikkuu liian vinhasti saaden melkein hiukset hulmuamaan.

Poistetaan huono ilma ja tuodaan sisälle raikasta ilmaa tilalle – näin toimii hyvä ilmanvaihto

Ilma pysyy raikkaana, kun huono ilma poistuu ja tilalle virtaa hallitusti raitista ilmaa. Tämä periaate on helppo ymmärtää, mutta toisinaan sen toteuttaminen oikeaoppisesti on haastavaa.

Rakennuksissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, on olennaista, että sekä tuloilmalle että poistoilmalle on oikeanlaiset reitit. Jos huolehditaan tehokkaasta poistosta esimerkiksi liesituulettimen avulla, saattaa käydä niin, että korvausilma tuleekin hallitsemattomasti sieltä mistä pääsee, eli esimerkiksi jalkalistojen raosta tai muualta rakenteista.

Jos taas korvausilmalle tuodaan reittejä, pitää varmistua, että myös poistoon on vaadittavat reitit. Tai toisinaan ilmanvaihto saattaa toimia nurinkurisesti ja vessan poistoilmaventtiili tuokin välillä ilmaa sisälle, kun sen tarkoitus on sitä poistaa.

Remontoijan ratkaisut ilmanvaihtoremonttiin – helposti hyvä ilmanvaihto

Vanhaa rakennusta remontoitaessa voi tulla esiin tilanne, jolloin massiivisen ilmanvaihtoremontin tekeminen ei onnistu. Ilmanvaihtokoneelle ei välttämättä ole tilaa eikä kanavia pystytä tai haluta rakentaa näkyville. Tällöin saattaa käydä niin, että luotetaan olemassa olevaan – tai olemattomaan ilmanvaihtoon tai asennetaan raitisilmaventtiileitä ilman sen tarkempaa suunnitelmaa.

Remontoijien uusi suosikki on Ecofresh-ilmanvaihtolaite, joka sopii vaivattomaan ilmanvaihtoremonttiin myös vanhaan rakennukseen. Ecofreshin avulla voit toteuttaa huonekohtaisesti ilmanvaihdon niin, että sekä tuloilma että poistoilma johdetaan hallitusti juuri oikein.

Talvella poistoilmasta otetaan lämpö talteen, jolloin sisälle tuotava raitis ilma on esilämmitettyä – ja tietysti raikasta. Hiljaisen Ecofresh-ilmanvaihtolaitteen hyötysuhde lämmön talteenotossa on jopa 82 % ja sen virrankulutus on peruskäytössä vain 2-4 wattia. Sen asentaminen käy kokeneelta asentajaltamme käden käänteessä ja pienessä hetkessä saat nauttia raittiista sisäilmasta. 

Ecofresh-asiakkaamme ovat erittäin tyytyväisiä ja kertovat talon tunnelmankin muuttuneen sisäilman parannuttua.

Kysy lisää ilmanvaihtoremontista ja pyydä meidät käymään! Kartoitamme kotisi ilmanvaihtotilanteen kanssasi maksutta ja kerromme kustannustehokkaasta Ecofresh ilmanvaihdon kärkituotteesta tarkemmin.

Kohtaamme jokaisen asiakkaan avoimesti ja vilpittömästä halustamme auttaa sisäilmaongelmien torjunnassa. Kerromme rehellisesti mielipiteemme kodin sisäilman tilanteesta ja kartoitamme kanssasi erilaiset vaihtoehdot. Ota meihin yhteyttä tai jätä meille yhteystietosi, niin palaamme pian asiaan.

Ota meihin yhteyttä!